Cara-cara untuk membuat barcode anda sendiri..

Cara membuat barcode sendiri ternyata sangat2lah mudah, setelah mencuba saya telah berhasil membuatnya.. Pada kesempatan kali ini saya nak sharelah pengetahuan saya dalam membuat barcode.. Barcode dapat dibuat dari computer, handphone(android), ataupun secara online..
Cara membuat barcode secara online: 
– Pertama masuk ke link berikut ini: http://www.barcode-generator.org/
– Kemudian pilih tipe barcode yang diinginkan, misalnya QR Code
 
 – Kemudian anda masukkan perkataan.. apa2 je yg korang suka.. mcm nama ke..
 
– Kemudian pilih ukuran barcode, misalnya: small
– Kemudian klik Create BarCode, maka akan muncul gambar seperti berikut:
 
– Cara menyimpan gambarnya dengan klik kanan kemudian pilih save..
Cara membuat barcode dari Computer
– Pertama kita harus download aplikasinya terlebih dahulu. Boleh download di:
– Kemudian install dan jalankan..
 
 – Pilih type barcode yang diinginkan.. Perlu diketahui, tidak semua type dapat dimasukkan perkataan atau angka.. Ada yang khusus angka ada yang khusus perkataan, dan ada yang campur antara angka dan perkataan..
– Kemudian masukkan kata yang anda mahu di bhg ini.. (maaf gmbr tiada >_<)
 
– Kemudian klik Generate. Untuk menyimpannya, klik Save barcode.
– Kemudian klik Save single barcode dan pilih korang nak simpan kat mana barcode tu..
 
Hasil yang korang akan dapat:
Contohnya:

– Tipe barcode yang saya gunakan: Code 128

 
– Type yang kedua: QR Code
 
p/s: Memang tak sangkalah sesenang ini nak buat barcode.. 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s