Selamat Hari Kebangsaan ke 56!

Salam kemerdekaan,, I Love Malaysia.. sesungguhnya Hari kemerdekaan ini amat bermakna buat seluruh rakyat Malaysia..

2

 

 

Tema Hari Kemerdekaan 2013. Malaysiaku Berdaulat, Tanah Tumpahnya Darahku. Tanggal 31 Ogos 2013 1Malaysia penuh semangat meraikan Sambutan Hari Kemerdekaan ke 56. Melihat Logo Kemerdekaan ke 56 tahun 2013..

Tema Sambutan Hari Kemerdekaan Ke 56

 

1 Malaysia

1 Malaysia

 

p/s: Raikan Hari kemerdekaan dgn semangat yang membara.. sayangi negara kita.. Love Malaysia.. Malaysia aman forever! Avoid perbalahan yang membawa kpd kehancuran negara! 🙂

Advertisements

Kerja Kursus Prinsip Perakaunan T4 (Ogos – September 2013) UPDATE 25.8.13

Sgt2 berguna kpd pelajar

Blog Cg. Lan

Muat turun soalan (LPM):

PROJEK

PANDUAN PROJEK

Bahan kerja kursus:

*************************

1. Muat Turun borang perakuan kutulenan tugasan: Perakuan Calon Tentang Ketulenan Tugasan 2013

2. Muat turun contoh inventori perniagaan (basikal, lampu, kraf, aksesori wanita): Contoh Inventori (updated)

3. Muat turun borang perancangan: Maklumat perniagaan – Perancangan Perniagaan (UPDATE 21.10.13) – Format asal oleh Cikgu Ghazali Ahmad, SMK Agama Baling. Untuk membantu pelajar mencatat nama-nama pembekal dan pelanggan dalam perancangan urusniaga dan dokumen sumber.

4. Muat turun senarai semak urusniaga (MS Word): Senarai Semak Keperluan Dokumen Berdasarkan Urus Niaga

5.1 Muat turun Model Perancangan Urusniaga: Cadangan urusniaga Model A (update 28.9.13)

5.2 Muat turun Model Perancangan Urusniaga: Cadangan urusniaga Model B (update 21.10.13)

6. Muat turun kad stok (MS Word): Kad Stok 2013 (Update 3.9.13)

7. Muat turun template dokumen sumber (updated MS Word): Template Dokumen Sumber 2013 – 24 Ogos 2013 (UPDATE 25.8.13)

8. Muat turun Format Jurnal (MS…

View original post 150 more words

Ramlee Awang Murshid ..

Assalamualaikum,

Untuk pengetahuan anda, saya suka membaca novel..  Novel dapat melarikan saya drpd dunia yg penuh dengan

penindasan, cabaran, ketakutan dan segalanya yang terjadi pada dunia kita kini.. HUH!! letih, penat, takut, ngeri, seram.. itulah antara perkataan yang dapat saya gambarkan..

okay.. okay, cakap pasal dunia skang memang takkan habis.. Berbalik pada tajuk kita tadi, novels .. Now, I want to introduce to you Ramlee AWANG Murshid author Triller number 1 in MALAYSIA ..

 

Senarai Novel Ramlee Awang Murshid 

  1. Igauan Maut – 1995, DBP
  2. Tombiruo – 1998, Alaf21
  3. Ranggau – 1999, Alaf21
  4. Anugerah Pertama – 2000, CESB
  5. Mandatori – 2000, Alaf21
  6. Semangat Hutan – 2001, Alaf21
  7. Pei Pan – 2002, UPDSB
  8. ADAM – 2002, Alaf21
  9. Satu Janji – 2003, Alaf21
  10. Tombiruo Terakhir – 2004, Alaf21
  11. Rahsia Perindu – 2005, Alaf21
  12. Bagaikan Puteri – 2005, Alaf21
  13. Hatiku Diharajuku – 2006, Alaf21
  14. Cinta Sang Ratu – 2007, Alaf21
  15. Ungu Karmila – 2008, Alaf21 (dipasaran Dis 07)
  16. Hijab Sang Pencinta – 2008, Alaf21 (dipasaran Okt 08)
  17. Personal Justice (ADAM versi English) – 2008, Alaf21
  18. Mikhail – 2009, Alaf21
  19. 9 Nyawa – 2010, Alaf21 (dipasaran Nov 09)
  20. Cinta Sufi – 2010, Alaf21 (dipasaran Mac 10)
  21. Rayyan Fantasi – 2011, Alaf21 (dipasaran Dis 10)
  22. Sutera Bidadari – 2011, Grup Buku Karangkraf
  23. Fiksyen 302 – 2011, Grup Buku Karangkraf (dipasaran Dis 11)

p/s: Yup, citer dia seram.. tapi bolehlah… >_<

Cara-cara untuk membuat barcode anda sendiri..

Cara membuat barcode sendiri ternyata sangat2lah mudah, setelah mencuba saya telah berhasil membuatnya.. Pada kesempatan kali ini saya nak sharelah pengetahuan saya dalam membuat barcode.. Barcode dapat dibuat dari computer, handphone(android), ataupun secara online..
Cara membuat barcode secara online: 
– Pertama masuk ke link berikut ini: http://www.barcode-generator.org/
– Kemudian pilih tipe barcode yang diinginkan, misalnya QR Code
 
 – Kemudian anda masukkan perkataan.. apa2 je yg korang suka.. mcm nama ke..
 
– Kemudian pilih ukuran barcode, misalnya: small
– Kemudian klik Create BarCode, maka akan muncul gambar seperti berikut:
 
– Cara menyimpan gambarnya dengan klik kanan kemudian pilih save..
Cara membuat barcode dari Computer
– Pertama kita harus download aplikasinya terlebih dahulu. Boleh download di:
– Kemudian install dan jalankan..
 
 – Pilih type barcode yang diinginkan.. Perlu diketahui, tidak semua type dapat dimasukkan perkataan atau angka.. Ada yang khusus angka ada yang khusus perkataan, dan ada yang campur antara angka dan perkataan..
– Kemudian masukkan kata yang anda mahu di bhg ini.. (maaf gmbr tiada >_<)
 
– Kemudian klik Generate. Untuk menyimpannya, klik Save barcode.
– Kemudian klik Save single barcode dan pilih korang nak simpan kat mana barcode tu..
 
Hasil yang korang akan dapat:
Contohnya:

– Tipe barcode yang saya gunakan: Code 128

 
– Type yang kedua: QR Code
 
p/s: Memang tak sangkalah sesenang ini nak buat barcode.. 🙂
Gallery

Novelku ….!

This gallery contains 24 photos.

p/s: Bg yg mengenali sy, pasti tau kan business yg sy sdg lakukan??… Jadi, setakat ni, ini je yg ada.. Insyaallah akn bertambah dari masa ke masa.. Moga anda tidak pernah boring dgn sy..