Kenapa perlu belajar??

Kenapa perlu belajar?? Anda pernah fikir tak kenapa kita harus belajar?? Kenapa parents ngan cikgu kita sentasa paksa belajar?? tak boleh ke kalau sy nak duk relax je?? TAK BOLEH!! TAK BOLEH!! kenapa tak boleh?? Kerana menuntut ilmu adalah satu perbuatan yang dituntut dalam semua agama.. bagi sesiapa yang beragam islam ketahuilah anda bahawa ” Allah SWT akan mengangkat beberapa darjat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan”  (surah al-Mujadalah:11)

Disini saya sediakan beberapa peribahasa yang akan menerangkan kenapa kita harus belajar.. —->

 1. Berpahit-pahit dahulu supaya manis kemudian

—-> Anda faham tak apa maksud bidalan ini??? 🙂 Bidalan ini bermaksud kita dinasihatkan untuk melakukan kerja-kerja yang          susah dahulu, dan kerja-kerja yang senang dilakukan kemudian

Nenek moyang kita menasihatkan kita agar kita buat dulu perkara yang susah barulah kita akan dapat kesenangan di kemudian hari.. Menuntu ilmu ni payah, susah, sukar itulah yang para pelajar gambarkan tentang menuntu ilmu… Tapi kesusahan dan kepayahan yang kita alami sekarang , insyaallah akan memberikan kesenangan dan kemudahan pada kita di kemudian hari..

 2. Jauhari juga yang mengenal manikam

===> Pepatah ini membawa maksud bahawa sesuatu ilmu itu hanya diketahui oleh pakarnya..

Sekiranya someone tu mahir dalam sesuatu dia mampu untuk melaksanakan pekerjaan yang berkaitan dengan bidang yang dia ceburi.. Untuk mahir dalam sesuatu bidang, kita haruslah sentiasa menuntut ilmu..

3. Jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya

~~~> Sesuatu cita-cita atau matlamat atau harapan tidak akan tercapai tanpa usaha itulah maksud pepatah ini..

Ini bermakna untuk mencapai segala apa yang kita harapkan, citakan, impikan kita sebagai seorang pelajar haruslah berusaha..  usaha yg berterusan mesti ada elemen2 dia tau.. Antaranya ialah, kita harus mempunyai kemahuan yang kuat untuk mencapai kejayaan.. Selain itu, seseorang itu harus mempunyai keyakinan yang tinggi.. Seterusnya, kita juga seharusnya membina kaedah atau cara atau ramuan tersendiri tentang bagaimana untuk mancapai kejayaan yang hebat serta cemerlang..

 

Sebab2 yang saya nyatakan kat atas tu memang supportlah pernyataan saya “kenapa kita harus belajar”..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s