Kenapa perlu belajar??

Kenapa perlu belajar?? Anda pernah fikir tak kenapa kita harus belajar?? Kenapa parents ngan cikgu kita sentasa paksa belajar?? tak boleh ke kalau sy nak duk relax je?? TAK BOLEH!! TAK BOLEH!! kenapa tak boleh?? Kerana menuntut ilmu adalah satu perbuatan yang dituntut dalam semua agama.. bagi sesiapa yang beragam islam ketahuilah anda bahawa ” Allah SWT akan mengangkat beberapa darjat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan”  (surah al-Mujadalah:11)

Disini saya sediakan beberapa peribahasa yang akan menerangkan kenapa kita harus belajar.. —->

 1. Berpahit-pahit dahulu supaya manis kemudian

—-> Anda faham tak apa maksud bidalan ini??? 🙂 Bidalan ini bermaksud kita dinasihatkan untuk melakukan kerja-kerja yang          susah dahulu, dan kerja-kerja yang senang dilakukan kemudian

Nenek moyang kita menasihatkan kita agar kita buat dulu perkara yang susah barulah kita akan dapat kesenangan di kemudian hari.. Menuntu ilmu ni payah, susah, sukar itulah yang para pelajar gambarkan tentang menuntu ilmu… Tapi kesusahan dan kepayahan yang kita alami sekarang , insyaallah akan memberikan kesenangan dan kemudahan pada kita di kemudian hari..

 2. Jauhari juga yang mengenal manikam

===> Pepatah ini membawa maksud bahawa sesuatu ilmu itu hanya diketahui oleh pakarnya..

Sekiranya someone tu mahir dalam sesuatu dia mampu untuk melaksanakan pekerjaan yang berkaitan dengan bidang yang dia ceburi.. Untuk mahir dalam sesuatu bidang, kita haruslah sentiasa menuntut ilmu..

3. Jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya

~~~> Sesuatu cita-cita atau matlamat atau harapan tidak akan tercapai tanpa usaha itulah maksud pepatah ini..

Ini bermakna untuk mencapai segala apa yang kita harapkan, citakan, impikan kita sebagai seorang pelajar haruslah berusaha..  usaha yg berterusan mesti ada elemen2 dia tau.. Antaranya ialah, kita harus mempunyai kemahuan yang kuat untuk mencapai kejayaan.. Selain itu, seseorang itu harus mempunyai keyakinan yang tinggi.. Seterusnya, kita juga seharusnya membina kaedah atau cara atau ramuan tersendiri tentang bagaimana untuk mancapai kejayaan yang hebat serta cemerlang..

 

Sebab2 yang saya nyatakan kat atas tu memang supportlah pernyataan saya “kenapa kita harus belajar”..

SPM 2012

Dengar kata SPM dah hampir ekk?? Ada 3 hari lagi (Isnin, 5 Nov 2012)  Eeeee, takutnya.. Dahlah SPM ni penentu masa depan.. Tapi apa-apapun bagi sesiapa yg akn menduduki SPM jgn takut.. korangkan dah berusaha dari awal tahun lagi, so, dah sampai masanya.. Wahai calon SPM yg sy hormati sekalian, sekaranglah masanya utk anda buktikan kpd keluarga, guru,  rakan, agama, bangsa dan negara baha

wa anda adalah diantara aset penting yang mereka telah ciptakan.. Jadi anda jgn takut, gusar, susah hati, panic & seangkatan dgnnya.. Perbykkan buat solat hajat, berdoa kpd tuhan yg Maha Mendgr.. Moga2 anda akn tenang semasa menjwb soalan yg dikemukakan.. Anda jg hendaklah sentiasa berfikiran positif & tenang…

Kalau boleh masa tu jgn fikir apa-apa.. Focus pada soalan.. Cuba anda bayangkan kalau anda berjaya dpt straight ‘A’, boleh lak sambung pelajaran ke luar negara.. Siapa yg bangga?? Siapa yg suka sgt?? Siapa yg akan senang kemudian hari?? Bukan ke anda jg yg akn rasa bangga dgn keputusan tu, yg akn suka sgt smpai tak ingat dunia dan yang akn hidup dengan senang dan selesa dgn result yg membanggakan tu?? Sedarlah yg akn senang sgt masa tu anda bknnya saya atau guru sekolah anda atau ibubapa anda.. Kami hanya membantu je.. Tunjukkan, buktikan, serlahkan pd semua siapa anda sebenarnya..

So, do the best.. Show to all that you can do it.. Prove it my friends!!  Apa-apapun gud lucklah.. semoga calon 2012 semuanya boleh jawab dengan lancar.. Aaammmiiinnn!!!!

 

GOOD LUCK CALON 2012!!!!

 

p/s: Kalau sylah mmg dah gugup, berdebar.. hahahaha 🙂

 

Keluarga…

Anda mempunyai keluarga?? Anda sayang tak family anda tu??  Sayang?? Saya syg family sy.. ❤ Tanpa mereka sy tdk akn boleh berdiri, belajar untuk menyayangi dan belajar utk menghargai seseorg yg kita sygi.. Family amat penting untuk semua org.. Bersama familylah kita dpt byk pengalaman sama ada pgalaman tu pahit ke manis ke ianya tetap suatu pengalamnkan?? & pgalaman itulah yg akn membuat kita lebih berdikari… W/pun kekdg kita rasa kurang senang dgn ahli kluarga kita, tp ketahuilah mereka akn sentiasa berada di belakang kita utk memberi kata-kata semangat dikala kita jatuh tersungkur, mreka akn membantu kita utk terus bgn berdiri.. mereka jg akn membantu kita dikala kita berada dlm kesusahan.. Itulah family yg sy sygi.. mereka sentiasa ada utk sy..

 

Ada satu blog tu kata “Keluarga ialah satu kumpulan manusia yang dihubungkan melalui pertalian darahperkahwinan atau pengambilan anak angkat.” Camtu ke??

Di Barat, keluarga didefinisikan sebagai satu kumpulan manusia yang mempunyai hubungan darah atau pertalian sah seperti perkahwinan dan pengambilan anak angkat. Banyak ahli antropologi berpendapat istilah “darah” perlu difahami secara metaforik kerana banyak masyarakat bukan Barat mempunyai konsep berkeluarga yang tidak bersandarkan “darah”.

Apa pendapat anda semua tentang keluarga??

Jadi, sempena bulan November ni.. Bulan yang diisytiharkan sebagai Hari Keluarga.. Sama-samalah kita berbuat baik dan menyambut Family Day ni.. Sayangilah keluarga korang!!!

The Month Of November ^_^

2 November 2012

Tanpa sy sedari, skarang dah nak habis dah tahun 2012 ni.. tinggal 2 bulan je lagi Result PMR yg sy tunggu-tunggukan akn diumumkan.. berdebar rasa jantungku ini.. Tapi, apa-apapun sy reda dgn result  yg sy akn perolehi (mulut je kata camtu, hati tak kut..)Now sy nak story skit kat korang tentang bulan November… November adalah ——>

November adalah bulan kesebelas dalam sebuah tahun dalam kalendar Gregory dan merupakan salah satu bulan yang mempunyai 30 hari. Nama bulan ini berasal dari bahasa Latin Novem, yang bererti “kesembilan”. November merupakan bulan kesembilan dalam kalendar Rom sehinggalah 153 SM.

November bermula pada hari yang sama dengan bulan Februari dan bulan Mac pada setiap tahun kecuali pada tahun lompat.

Errrmmm, ni fakta tau.. sy pun baru tau yg nama November ni asal dari bahasa latin…

 

“Dull November brings the blast,
Then the leaves are whirling fast.”
–  Sara Coleridge

 

“In the garden, Autumn is, indeed the crowning glory of the year, bringing us the fruition of months of thought
and care and toil.  And at no season, safe perhaps in Daffodil time, do we get such superb colour effects as
from August to November.”
–   Rose G. Kingsley, The Autumn Garden

November comes
And November goes,
With the last red berries
And the first white snows.

With night coming early,
And dawn coming late,
And ice in the bucket
And frost by the gate.

The fires burn
And the kettles sing,
And earth sinks to rest
Until next spring.”

–  Elizabeth Coatsworth

“So dull and dark are the November days.
The lazy mist high up the evening curled,
And now the morn quite hides in smoke and haze;
The place we occupy seems all the world.”
–   John Clare, November

 

“November always seemed to me the Norway of the year.”
–   Emily Dickinson

 

“No warmth, no cheerfulness, no healthful ease,
No comfortable feel in any member –
No shade, no shine, no butterflies, no bees,
No fruits, no flowers, no leaves, no birds –
November!”
–   Thomas Hood, No!

“November’s sky is chill and drear,
November’s leaf is red and sear.”
–   Sir Walter Scott

“All in November’s soaking mist
We stand and prune the naked tree,
While all our love and interest
Seem quenched in the blue-nosed misery.”
–  Ruth Pitter, 1897-1992, The Diehards, 1941

“The sky is streaked with them
burning hole in black space —
like fireworks, someone says
all friendly in the dark chill
of Newcomb Hollow in November,
friends known only by voices.

We lie on the cold sand and it
embraces us, this beach
where locals never go in summer
and boast of their absence. Now
we lie eyes open to the flowers
of white ice that blaze over us

and seem to imprint directly
on our brains. I feel the earth,
rolling beneath as we face out
into the endlessness we usually
ignore. Past the evanescent
meteors, infinity pulls hard.”
–   Marge Piercy, Leonids Over Us

 

 

“When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin’ when I hold you
Don’t you know I feel the same
‘Cause nothin’ lasts forever
And we both know hearts can change
And it’s hard to hold a candle
In the cold November rain.”
–  Guns N’ Roses, November Rain

 

“The name ‘November’ is believed to derive from ‘novem’ which is the Latin for the number ‘nine’.  In the ancient
Roman calendar November was the ninth month after March.  As part of the seasonal calendar November is the
time of the ‘Snow Moon’ according to Pagan beliefs and the period described as the ‘Moon of the Falling Leaves’
by Black Elk.”

–   Mystical WWW

 

“The wild gander leads his flock through the cool night,
Ya-honk!  he says, and sounds it down to me like an invitation:
The pert may suppose it meaningless, but I listen closer,
I find its purpose and place up there toward the November sky.”
–   Walt Whitman, Leaves of Grass, 1855, I Celebrate Myself, Line 238

Harap korang suma fahamlah apa yg telah sy postkan ni… 🙂 Hargailah November anda.. hehehehehe!!!

Dialah sahabatku…

Maaf ya, sy coretkan dalam bahasa spanish… buat2 faham jelah..

Lo que me coretkan representan el cien por cien de mi corazón no me sorokan aunque sea un poco .. Hoy quiero compartir con ustedes acerca de mi amigo .. Nadia, es “especial” (sí, no malinterpreten) … ya que la norma hasta ahora sólo tengo buenos amigos 2 personas .. pero cuando vio por primera vez, yo no creo que él me consideraba como un buen amigo a pesar de que siempre me ha dicho que él es un buen amigo … ¿Por qué? ¿por qué me siento así? porque me parece que va a encontrar, contactar y enviar masej a cuando él estaba en una triste, con el corazón destrozado, herido, frustrado, etc ..

Me como un “amigo” para saber por qué estaba más afligido que ¿por qué divertirse .. sí, un poco de mi corazón se siente con lo que hizo, sino lo que podría .. Yo estaba tan débil cuando se enfrenta con ella .. Cuando él me gritó. Creo que no se decidía a hablar, le regañe ni se lastimó la espalda .. ¡Tengo miedo! Me temo que la pérdida de otro buen amigo …
La hora de mi edad de 9 años, he perdido a un buen amigo porque tenía que regresar a Manitoba .. Por lo tanto, yo no quiero perderlo ..

Reconozco que como un hombre que no se ejecutará a partir de cualquiera de los dos cometió el delito que hago accidental o intencionalmente … Así que Nadia lo siento .. Disculpe! Ahora sé que no me has necesitas más en la vida awk … pero, te pido que por favor no se olvide de su awk es su amigo ..

Nadia es un hermoso, alto, activo en la escuela y los deportes (bádminton escolar representante tau), tienen una buena voz .. Se podría decir que cualquier positivo todo lo que hay …

Así que ahora he decidido que se mantenga alejado de usted .. lo que sabe que va a ser feliz sin mí .. pedirme consejo no vas a usar, pero también se puede me molestó de nuevo ehh .. ish, ish, ish .. no sé ..
Lo que sea, puede ser feliz, además de sus otros amigos ..

Disculpe TODO MAL, DESDE EL COMIENZO HASTA AHORA .. WE Introducciones

Baiklah setakat ini jelah pasal dia.. Letih lak rasanya nak taip.. Nanti sy update ehh.. 🙂

لصديقي العزيز نادية الارياني ……

 

Ferrari!!!

This slideshow requires JavaScript.

Ferrari…. Kereta idamanku.. Bg sesiapa rasa nak bg hadiah kat sy ( pd Birthday sy) bg kreta ni ehh… Hahahhahahahha!!!! 🙂

Selamat Pagi 1/11/2012!!!!

See outside the Window,
Sun rising for U,
Flowers smiling for U,
Birds Singing for U,
B’coz last night I told them to wish U G@@D Morning!!!

Receive my simple gift of goodmorning wrapped with sincerity,
tied with care and sealed with a prayer to keep u safe and happy all day long! Take Care!

The sun had rised from the east & birds r singing happily & butterflies R around the flowers. It is time to wake up & give a big yawning & say gd morning to u..

Morning greetings doesn’t only mean saying Gd Morning,
it has asilent message saying:
“I remember you when I wake up! Have a nice day!”

A true friend is not like the rain which pours & goes away.
A true friend is like the air.
Sometimes silent but always around u.
Gud Morning!!!

p/s: Ditujukan khas kpd semua… Selamat pagi yer semua.. Mulakan pg mu dgn sebuah senyuman

Ucapan untuk Sahabatku ^_^

Saat kupu-2 menutup mata..
dan kunang-2 menerangi malam..
bersama dengan itu,,
kutiupkan do’aku untukmu..
semoga sang malaikat menjaga tidurmu..
dan memberi mimpi indah padamu..

bintang-2..
bantu dia memejamkan matanya..
sinari dia di setiap mimpi indahnya..
terangi tidurnya disetiap malam..
dan katakan padanya..
aku bahagia menjadi Sahabatnya..

lelap tidurmu kan selalu dijaga dengan sayap-2 malaikat-NYA..
ribuan pari2..
kan hadir tuk menemanimu.. indah mimpimu..
do’a kecil dariku..
semoga menjadi sinar indah dalam cerita tidurmu..

pejamkan matamu..
dan rasakan sejuknya malaikat putih,,
yang Tuhan kirimkan kesudut bilikmu..
untuk hadirkan mimpi indah malam ini..
dan mengantarkan senyummu esok hari..

sebelum mata terpejam untuk bermimpi..
berdo’alah dulu untuk ketenangan hati..
lepaskan segala emosi yang membebani diri..
semoga mimpimu malam ini..
menghantarkan mu menemui cinta yang sejati..

alaskan bantal tidurmu dengan kejujuran,,
rebahkan tubuhmu diatas tilam keikhlasan,,
selimuti dirimu dengan kesabaran,,
semoga tidurmu berada dalam keimanan..

tiada mutiara sebening cinta..
tiada sutera sehalus kasih sayang..
tiada embun sesuci ketulusan hati..
dan tiada kata seindah ucapan.
selamat tidur sahabatku..

pejamkan mata bila malam menyapa,,
sucikan hati tenangkan jiwa..
harungi malam mu dengan mimpi yang indah..
semoga mentari esok temani hari-2 mu yang cerah..

seiring malam membelai sang bulan,,
terucap syair bertabur bintang..
semoga sayap hangat malaikat membelai tidurmu,,
dalam kehangatan syurga..
selamat tidur sahabatku..

saat kamu dengar,, kamu buka,, dan kamu baca,,
aku harap kamu tyersenyum..
walau mungkin,,
SMS ini bukan dari seseorang yang kamu tunggu,, 
tapi bolehkan kalau aku ucapkan… selamat tidur sahabatku..        

    •  

awali pagimu dengan sepiring cinta..
sesuap kasih sayang.. secangkir rindu..
semangkuk kebahaghiaan..
iringi langkahmu dengan do’a..
dan hiasi wajahmu dengan senyuman..

aku berharap,,
pagimu membawa pesan-2 baru dari semesta..
meregangkan kepak sayapmu,,
menyongsong hari dengan tawa bahagia..
selamat pagi..
semoga hari ini menjadi hari yang lebih indah..

Ku tujukan khusus utk sahabat sejati, sahabat sehidup sematiku : Iryani Nadia, Ima Wati, Zaharah N Hafaizah ( HANIZ Band)

Sahabat sejati!!!

“Sahabat sejati bkn yg sLalu dcc, tapi seseorg yg sLalu diingati dLm bisikan doanya dmLm hari & yg mnasihati dkala lupa diri serta yg mnemani dkala sunyi & b’sama2 b’juang mncari redha iLLahi..” itu pendapat sylah.. Untuk pengetahuan anda semua kwn2 sy ni baik,mreka alwys 4gave me although i had did big mistaked… Sahabat inilah yg diperlukan utk meneruskan perjuangan hidup di ats  muka bumi ni..

Sahabat yang beriman … ibarat mentari yang menyinari
Sahabat yang setia … bagai pewangi yang mengharumkan
Sahabat sejati … menjadi pendorong impian
Sahabat berhati mulia … membawa kita menuju jalan Allah SWT

& inilah dia sahabat sy… Thanks my friends!!!